Ledarskap-arkiv | Nexer Recruit
Skip to content
Blogg
13 maj 2024

4 tips-synliggör visionen

Att visualisera mål och vision i ett företag är inte bara en fråga om estetik

Kan dina medarbetare svara på frågan “Vart är vi på väg?” Det är inte bara i på “På spåret” som denna fråga är relevant. Genom att tydligt kommunicera företagets mål och vision skapar du engagerade, delaktiga och inspirerade medarbetare. Hur du ska gå tillväga? Ta del av mina fyra bästa tips.

Jag är ute på många företag, stora som små, och brukar se mig om efter något som visuellt berättar om företagets mål eller vision runt om i verksamheten. Ibland är det supertydligt men ganska ofta är det, i alla fall för mig som besökare, svårt att hitta. När jag frågar om mål och vision är inte heller svaret alltid glasklart. KPI:er finns såklart och diverse dashboards, men mer ett sällan ett tydligt gemensamt mål och, framför allt, ett tydligt och inspirerande VARFÖR.

Att visualisera mål och vision i ett företag är en kraftfull strategi för att engagera medarbetare och leda dem mot gemensamma mål. Men ofta upplever jag det som om pusselbitarna av företagets framtid ligger utspridda och det krävs en hel del ansträngning för att sätta dem samman till en klar bild, som alla kan förstå.

Men varför är det så viktigt att ha tydliga mål och visioner? Forskning visar gång på gång att företag som tydligt kommunicerar sin riktning och mål upplever högre engagemang bland sina medarbetare och uppnår bättre resultat.

Enligt en studie publicerad i Harvard Business Review är det avgörande att alla inom organisationen förstår och känner sig kopplade till företagets mål och vision för att kunna bidra maximalt till dess framgång. Och målen kan inte bara bestå av högre försäljningssiffror, det inspirarar tyvärr väldigt få utanför ledningen, det måste också finnas med något som bidrar till ett högre syfte för att vi ska känna oss engagerade på riktigt.


Så hur kan vi då göra för att visualisera mål och vision på ett effektivt och, inte minst, inspirerande sätt?

Ta del av mina 4 tips:

1. Vision board   
Skapa en vision board där företagets vision och mål visualiseras genom bilder, ord och symboler och placera dem på platser där man ser dem ofta. Det är fascinerande hur vår hjärna påverkas av den här typen av målbilder och på något magiskt sätt börjar jobba för att dem ska bli verklighet…

2. Visualisera data  
Använd infografik och diagram för att tydligt visa företagets framsteg mot sina mål. Detta kan vara en del av månads- eller kvartalsrapporter som delas med hela organisationen. Tänk på att skala bort och tydliggöra – använd inramning, pilar och testrutor för att förklara så att alla förstår. Gör det lite inspirerande och roligt! Inget gör att man tappar fokus så snabbt som när man inte greppar vad man tittar på.

3. Storytelling
Det finns en anledning till att storytelling varit ett konstant modeord de senaste åren – metodiken fungerar. Vår hjärna förstår och gillar berättelser! Berätta historier om företagets resa och hur visionen har lett till konkreta framgångar, hur ni jobbar tillsammans för att komma över hinder. Detta skapar en starkare koppling mellan medarbetare och företagets syfte. Glöm inte att få med det högre syftet – ert varför och vad ni kämpar för utanför er själva.

4. Håll i!
Man brukar säga att det största problemet med kommunikation är illusionen om att den ägt rum. Fortsätt att kommunicera även när ni tror att alla hört och förstått. Fortsätt även när ni känner er som papegojor som upprepar sig själva gång på gång. Se till att företagets mål och vision kommuniceras regelbundet och tydligt till alla medarbetare, i olika format och på olika sätt.

Stort lycka till! Uppåt, framåt.


Fredrik Karlström,
rekryteringkonsult Nexer Recruit
fredrik.karlstrom@nexergroup.comFler Stories