4 frågor som gör dig till en bättre ledare | Nexer Recruit
Skip to content
Blogg
29 Mars 2022

BLi en bättre ledare

4 frågor som får dina medarbetare att växa

Funderar du också på vad som är bra ledaregenskaper? Hur du kan lyfta dina medarbetare och skapa ett team som fungerar på ett effektivt och kreativt sätt? För mig blev lösningen att ”inte bli kvar med apan i rummet”, men vad menas egentligen med det?    

Förväntan som stresstrigger
Precis som många chefer och ledare ville jag i början av min karriär hjälpa mina medarbetare – helst med allt. Jag trodde att det var den förväntan som min personal hade på mig som chef. Det gjorde att varje problem de kom med var min respons ”jag fixar det” eller ”det ordnar jag”.  
Naturligtvis ledde detta till att jag hade hur mycket som helst att göra, vilket drev både min egen stress och min möjlighet att vara en bra chef och ledare.

En kanske ännu mer negativ konsekvens var att jag indirekt minskade mina medarbetares möjligheter till utveckling då jag inte lät dem själva lösa sina problem och frågeställningar själva. En klok person sa då till mig ”Monica, du sitter med en väldig massa apor, du måste se till att få aporna ut ur rummet.” Vad personen menade med detta var att mina medarbetares problem kunde gestaltas i form av en apa. Istället för att ge dem verktygen att själva ta itu med sin ”apa” kom de bärande med den till mig- och så tog jag över den. 


En formel för ett nöjdare team
Detta gav mig en möjlighet att fundera över vad gott ledarskap faktiskt innebär. Jag hittade en formel i form av fyra frågor som jag har haft stor hjälp av och som är mycket lätt att kommunicera till mina medarbetare.   
Innan man kommer till mig med en ”apa”, ett problem, så vill jag att man ska ha tänkt till kring fyra frågeställningar: 

1. Vad är problemet?

2. Hur har problemet uppstått?

3. Vad kan man göra åt problemet? 

4. Vilken lösning föreslår du?

Med denna enkla teknik kan jag och mina medarbetare hantera våra ”apor” och vi får en lärande och utvecklande organisation. Naturligtvis kan du som chef behöva hjälpa till med problemet emellanåt, men min filosofi är att ju mer du stärker dina medarbetare så de vill, vågar och kan lösa sina olika situationer, desto kompetentare och nöjdare team får du.


Monica Werneman, f.d Business Unit Manager Nexer Recruit StockholmVill du veta mer om hur vi rekryterar framtidens ledare?

FLER STORIES

tillbaka till recruit stories