Skip to content
Rebecca Oldenfeldt
Rekryteringskonsult – Nexer Recruit


rebecca.oldenfeldt@nexergroup.com

contact person
Blogg
6 okt 2022

Utmana din magkänsla med en Second Opinion

kvalitetssäkra din rekrytering

Magkänslan kan verkligen vara en lurig fallgrop när det kommer till rekrytering. Kanske står du med två riktigt vassa slutkandidater och ett svårt beslut att fatta. Nyanställa eller befordra en kollega? Vem passar egentligen bäst för tjänsten? I dessa lägen kan en Second Opinion vara helt avgörande för slutresultatet!
Du kanske har skött större delen av rekryteringsprocessen på egen hand och önskar en fördjupad bedömning och kvalitetssäkring mot slutet. Du vill helt enkelt vara säker på att rätt person i slutändan anställs.

En second opinion är professionell och objektiv hjälp i slutskedet av en rekryteringsprocess. Det är en fördjupad bedömning från en utomstående part där syftet är att du får hjälp med att identifiera den bäst kvalificerade kandidaten utifrån dina behov och förutsättningar. Du får nya och värdefulla insikter om slutkandidaterna, eller kanske bara en bekräftelse på dina egna bedömningar.

När behövs en second opinion?
First opinion är redan klar, du har gjort ett första urval. Några tillfällen då det kan kännas tryggt med en second opinion är följande;

 • Du vill ha en oberoende och professionell bedömning av dina slutkandidater.
 • Du behöver hjälp med personlighetsanalys och logiska färdighetstester för att få mer djupgående insikter kring dina kandidater.
 • Du vill ha ytterligare på fötterna, en andra åsikt, inför ett beslut kring person att anställa till en chefsposition/nyckelposition i företaget.
”En second opinion ger inte bara dig som rekryterande chef ett extra perspektiv i form av ett grundligt och konkret beslutsunderlag. Det innebär också att kandidaterna får en rättvis och professionell bedömning av sina kvalifikationer, kapacitet och personliga egenskaper.”
Rebecca Oldenfeldt

Hur går det till?
Alla företag, tjänster och urvalsprocesser varierar och därför bör en Second opinion skräddarsys för det unika behovet i varje enskilt fall. En Second Opinion kan innehålla samtliga eller några av följande steg;

 • Genomgång av kravprofil
 • Djupintervju med kompetensbaserade frågor
 • Personlighetsanalys
 • Logiskt färdighetstest
 • Sammanställning och analys av resultat
 • Återkoppling till både kandidat & beställare
 • Referenstagning
 • Bakgrundskontroll


Jämför mot kravprofilen  – inte mot varandra
Ett väldigt vanligt misstag är att köra fast i att jämföra slutkandidaterna mot varandra. Hur mycket du än väger för och emot så blir du inte klokare.

Om du har gjort en ordentlig kravprofil från början är nyckeln att jämföra kandidaterna mot kravprofilen istället för att ställa dem mot varandra. Även om det låter självklart i teorin så är det lättare än vad man kan tro att halka in i jämförelsen mellan två personer, samtidigt som kravprofilen försvinner allt längre bort i tankarna.

Här kan det behövas lite hjälp på traven för att hamna på rätt spår igen. Vad sökte du efter från början? Håll dig till planen och återgå till kravspecifikationen. Vem av kandidaterna är störst matchning?

En proffsig kandidatupplevelse   
En second opinion ger inte bara dig som rekryterande chef ett extra perspektiv i form av ett grundligt och konkret beslutsunderlag. Det innebär också att kandidaterna får en rättvis och professionell bedömning av sina kvalifikationer, kapacitet och personliga egenskaper.

Upplevelsen kandidaterna får i samband med en second opinion-process påverkar inte bara den aktuella rekryteringen, utan även hela ditt varumärke. Varje delmoment behöver utföras med stor noggrannhet och respekt samtidigt som processen måste flyta på effektivt för att uppfylla dina behov och tillsätta positionen.

Kvalitetssäkra din rekrytering 
Minska risken för en felrekrytering med ett nytt perspektiv. Vi hjälper dig med en kompetensbaserad och objektiv second opinion, vare sig du rekryterar för ett större bolag eller ett mindre företag.

Hör av dig så berättar vi gärna mer.


Rebecca Oldenfeldt, rekryteringskonsult Nexer Recruit Göteborg
rebecca.oldenfeldt@nexergroup.com

Fler Stories

Ta mig tillbka till Recruit Stories