Vad kostar en felrekrytering? | Nexer Recruit
Skip to content
Magnus Fagerberg
Affärsenhetschef – Nexer Recruit

+46730429034
magnus.fagerberg@nexergroup.com 

contact person
Blogg
5 April 2022

Vad kostar egentligen en felrekrytering?

5 misstag du vill undvika

Idag råder det en stor kompetensbrist inom många branscher och det handlar om att vinna kampen om stjärnorna oavsett om det gäller en specialist- eller chefsrekrytering. Rekryteringen ska gärna gå fort för att fylla behovet av den nya medarbetaren. Men vad händer om processen inte går som tänkt, och vad kostar en felrekrytering? 

Svaret på den frågan varierar naturligtvis beroende på en rad olika faktorer som man får väga in, men en sak är säker och det är att vi talar om stora summor. Enligt olika källor på marknaden så kostar en felrekrytering i snitt 700.000:-. Rör det sig om en specialist eller en ledande position av något slag så talar vi om ännu högre summor, uppåt flera miljoner. 

Så hur minimerar du riskerna?  Här är 5 orsaker till att rekryteringsprocessen går snett: 

1. Otydlig kravprofil
Ju mer du har specificerat formuleringar kring de kompetenser som krävs för tjänsten och vilken profil som passar i organisationen, desto större är sannolikheten för en lyckad rekrytering. 

2. ”Good enough”
På grund av tidspress att tillsätta tjänsten och samtidigt hinna utföra ”ditt eget arbete” så anställer du den kandidat som är bäst lämpad av de alternativ du fått in, istället för att vänta. Att hitta rätt person kan ta tid. Genom att ha tillgång till ett omfattande nätverk med kompetenser ökar urvalet. En stor del av rekryteringen innebär att aktivt söka upp kandidater genom LinkedIn och egna nätverk. Detta sker i kombination med en genomtänkt marknadsföring på de mest relevanta webbplatserna och en uttänkt strategi gällande hur tjänsten skall synas i sociala medier.

3. Kompetensen
Du tittar för mycket på vad kandidaten har skrivit i sitt CV istället för att fokusera på de mjuka värdena och personligheten. Den nya medarbetaren ska passa in i organisationen. Här kan ett test i rekryteringens slutfas indikera om kandidaten är lämpad eller inte. 

”Vårt jobb på Nexer Recruit är att minska dina risker i samband med rekrytering. Vi tar hand om alla steg i processen, utmanar din kravprofil och är din strategiska partner.”
Magnus Fagerberg, Nexer Recruit Skövde

4. Missbedömning av arbetsinsatsen
Om man inte har erfarenhet av rekrytering kan de vara klokt att planera hela insatsen och dela upp i delmoment.  Annonsproduktion, marknadsföring av annonsen, utse kontaktperson och se till att denna person har tid att svara på frågor av sökande kandidater, läsa ansökningar och bedöma lämpligheten på de sökande, sållning, telefonintervju/teamsintervju, djupintervju med utvalda kandidater, referenstagningar och personlighetsanalyse etc. ska planeras. Glöm inte bort återkoppling som är en viktig del av kandidatupplevelsen

5. Onboarding
En lyckad introduktion till den nya arbetsplatsen måste få ta tid och resurser från i stort sett alla i personalstyrkan. En onboarding handlar inte bara om att introducera den nya medarbetaren för de specifika arbetsuppgifterna. Att få lära känna sina nya kollegor, förstå dynamik, värdegrund och kulturen i bolaget är minst lika viktigt!

Fördelar med expertishjälp
Våra rekryteringskonsulter sätter alltid dig som kund i centrum och är med dig hela vägen genom rekryteringen. Vi följer även upp när er kandidat har påbörjat sin tjänst. Nexer Recruit har lång erfarenhet av att rekrytera inom ett brett spektrum av branscher, både nationellt och internationellt. Vårt unika nätverk och vår licensiering på LinkedIn ger oss möjlighet att snabbt hitta optimala matchningar. Och viktigast av allt – vi vet vad som krävs för att vinna kampen om de vassaste talangerna och de starkast lysande stjärnorna. 


Är du på jakt efter framtidens ledare, en IT-guru eller en riktigt grym projektledare? Kontakta oss för en lyckad rekrytering.

Magnus Fagerberg, Business Unit Manager Nexer Recruit Skövde
magnus.fagerberg@nexergroup.com 

Fler Stories

Categories

Areas

Framtidens rekrytering

Guide: 6 tips för en lyckad onboarding

Second Opinion

Framgångsrik rekrytering

Därför kan interim vara en bra lösning

Säkerställ en effektiv rekrytering

Stärk ditt employer brand med rätt miljö

Junior eller senior – vad passar ditt rekryteringsbehov?

Trygga kompetensen

Så syns du på LinkedIn

Feedback som funkar

Våga prata pengar

Helt fördomsfri rekrytering- är det ens möjligt?

4 trender som påverkar IT/Tech-rekrytering

Vad är fördomsfri rekrytering?

Offboarding- avsluta snyggt

Kompetensbaserad rekrytering – allt du behöver veta

Intern vs extern rekrytering

3 tips: Så lyfter du rätt kompetens i ditt CV

Så rekryterar du rätt chef

Nytt jobb, högre lön!…Eller?

Chefsrekrytering – frågorna du inte vill missa

Preboarding – tappa inte drömkandidaten!

Minska risken för ghosting

Rekrytera exklusivt

Så löser du kompetensbristen

Employer branding i sociala medier – behövs det?

Vad kostar en felrekrytering?

4 frågor som gör dig till en bättre ledare

Därför är det viktigt med mångfald på arbetsmarknaden

Vägen till drömjobbet

Vad är Talent Management?

Därför är det viktigt med en stark företagskultur

7 steg till en bättre kandidatupplevelse

Personlighetstester inom rekrytering