Skip to content
MENU
    VÄLJ SPRÅK VÄLJ LAND
    Blogg

    felrekrytering, VAD KOSTAR DET EGENTILIGEN?

    5 misstag du vill undvika

    Idag råder det en stor kompetensbrist inom många branscher och det handlar om att vinna kampen om stjärnorna oavsett om det gäller en specialist- eller chefsrekrytering. Rekryteringen ska gärna gå fort för att fylla behovet av den nya medarbetaren. Men vad händer om processen inte går som tänkt, och vad kostar en felrekrytering? 

    Svaret på den frågan varierar naturligtvis beroende på en rad olika faktorer som man får väga in, men en sak är säker; priset för en felrekrytering är högt – både i pengar och tid. Forskning pekar på kostnader mellan 250 000 och 1 000 000 kr för en felrekrytering, beroende på rollens nivå​

    Så hur minimerar du riskerna?  Här är 5 orsaker till att rekryteringsprocessen går snett: 

    1. Otydlig kravprofil
    Ju mer du har specificerat formuleringar kring de kompetenser som krävs för tjänsten och vilken profil som passar i organisationen, desto större är sannolikheten för en lyckad rekrytering. 

    2. ”Good enough”
    På grund av tidspress att tillsätta tjänsten och samtidigt hinna utföra ”ditt eget arbete” så anställer du den kandidat som är bäst lämpad av de alternativ du fått in, istället för att vänta. Att hitta rätt person kan ta tid. Genom att ha tillgång till ett omfattande nätverk med kompetenser ökar urvalet. En stor del av rekryteringen innebär att aktivt söka upp kandidater genom LinkedIn och egna nätverk. Detta sker i kombination med en genomtänkt marknadsföring på de mest relevanta webbplatserna och en uttänkt strategi gällande hur tjänsten skall synas i sociala medier.

    3. Kompetensen
    Du tittar för mycket på vad kandidaten har skrivit i sitt CV istället för att fokusera på de mjuka värdena och personligheten. Den nya medarbetaren ska passa in i organisationen. Här kan ett test i rekryteringens slutfas indikera om kandidaten är lämpad eller inte. 

    ”Vårt jobb på Nexer Recruit är att minska dina risker i samband med rekrytering. Vi tar hand om alla steg i processen, utmanar din kravprofil och är din strategiska partner.”

    4. Missbedömning av arbetsinsatsen
    Om man inte har erfarenhet av rekrytering kan de vara klokt att planera hela insatsen och dela upp i delmoment.  Annonsproduktion, marknadsföring av annonsen, utse kontaktperson och se till att denna person har tid att svara på frågor av sökande kandidater, läsa ansökningar och bedöma lämpligheten på de sökande, sållning, telefonintervju/teamsintervju, djupintervju med utvalda kandidater, referenstagningar och personlighetsanalyse etc. ska planeras. Glöm inte bort återkoppling som är en viktig del av kandidatupplevelsen

    5. Onboarding
    En lyckad introduktion till den nya arbetsplatsen måste få ta tid och resurser från i stort sett alla i personalstyrkan. En onboarding handlar inte bara om att introducera den nya medarbetaren för de specifika arbetsuppgifterna. Att få lära känna sina nya kollegor, förstå dynamik, värdegrund och kulturen i bolaget är minst lika viktigt!

    Fördelar med expertishjälp
    Våra rekryteringskonsulter sätter alltid dig som kund i centrum och är med dig hela vägen genom rekryteringen. Vi följer även upp när er kandidat har påbörjat sin tjänst. Nexer Recruit har lång erfarenhet av att rekrytera inom ett brett spektrum av branscher, både nationellt och internationellt. Och viktigast av allt – vi vet vad som krävs för att vinna kampen om de vassaste talangerna och de starkast lysande stjärnorna. 


    Om du inte vill köpa en hel rekryteringsprocess kan det vara värt att fundera över en Second Opinion, för att minska risken att fatta beslut baserat på magkänsla. En Second Opinion i rekrytering innebär att en extern eller oberoende expert gör en fördjupad utvärdering av slutkandidaterna. Syftet är att ge ett objektivt beslutsunderlag som komplement till den interna bedömningen.

    Fler Stories

    Categories

    Areas

    Personlighetstester vid rekrytering — vår metodik

    Så blir du en stjärna på självledarskap

    Nytt jobb, högre lön!…Eller?

    4 tips- så synliggör du visionen

    Guide: 6 tips för en lyckad onboarding

    Framgångsrik rekrytering

    Därför kan interim vara en bra lösning

    Säkerställ en effektiv rekrytering

    Stärk ditt employer brand med rätt miljö

    Junior eller senior – vad passar ditt rekryteringsbehov?

    Trygga kompetensen

    Så syns du på LinkedIn

    Feedback som funkar

    Våga prata pengar

    Helt fördomsfri rekrytering- är det ens möjligt?

    4 trender som påverkar IT/Tech-rekrytering

    Vad är fördomsfri rekrytering?

    Offboarding- avsluta snyggt

    Intern vs extern rekrytering

    3 tips: Så lyfter du rätt kompetens i ditt CV

    Chefsrekrytering – frågorna du inte vill missa

    Preboarding – tappa inte drömkandidaten!

    Minska risken för ghosting

    Rekrytera exklusivt

    Så löser du kompetensbristen

    Employer branding i sociala medier – behövs det?

    Vad kostar en felrekrytering?

    4 frågor som gör dig till en bättre ledare

    Därför är det viktigt med mångfald på arbetsmarknaden

    Vägen till drömjobbet

    Vad är Talent Management?

    Därför är det viktigt med en stark företagskultur

    7 steg till en bättre kandidatupplevelse