Nytt jobb, högre lön!...Eller? | Nexer Recruit
Skip to content
VÄLJ SPRÅK VÄLJ LAND
Blogg
10 Juli 2024

Nytt jobb, Högre lön! …Eller?

är du beredd att gå ner i lön för drömjobbet?

Framför dig ligger kontraktet som kan öppna dörrar till en ny och spännande karriärväg. Du kommer att få värdefull erfarenhet och möjligheter att växa. Det enda som krävs är din signatur. Men det finns ett problem – lönen är lägre än vad du har nu. Är du beredd att gå ner i lön när du byter jobb?

Lönen: en avgörande faktor  
Som rekryterare vet vi att lönen spelar en central roll i jobbsökandet. Det kommer nästan alltid upp tidigt i möten med kandidater, ibland innan själva arbetsbeskrivningen kommit på tal. Detta är inte konstigt. Redan från skolbänken blir vi lärda att vi ska studera vidare för att öka våra chanser till ett bra jobb och en bra lön.
 
Vad säger erfarna kandidater?  
Vi har också märkt en tendens bland erfarna kandidater att summan på lönespecifikationen inte nödvändigtvis behöver vara det som avgör om man tar jobbet eller inte. Lönen är fortfarande betydelsefull, men andra faktorer som arbetsmiljö, arbetsuppgifter och personlig utveckling kan väga tyngre.
 
Att eftersträva en bättre tjänst, en mer utvecklande tjänst, en tjänst som ger mer frihet kan vi nog alla vara överens om är en motivationskraft som driver oss framåt. Frågan är vad du själv prioriterar och vad som är viktigast för dig just nu.

Arbetsmarknad i förändring
Arbetsmarknaden har förändrats dramatiskt under de senaste decennierna. Tidigare var karriärvägar ofta statiska, men idag präglas arbetslivet av flexibilitet och möjligheter. Många arbetsgivare har svårt att hitta rätt kompetens, vilket öppnar upp för karriärbyten och nya inriktningar. Intern utbildning, vidareutbildning och karriärväxling i vuxen ålder blir allt vanligare.

Att byta bransch kräver både mod och ofta en investering i form av utbildning, men det kan löna sig på sikt – både ekonomiskt och för ditt välbefinnande Vad är du beredd att avstå från i det korta perspektivet för att nå dina långsiktiga mål?

8 Faktorer att ta med i ekvationen
När du överväger ett jobbyte, tänk på att lönen bara är en del av ekvationen. Här är 9 andra faktorer som du bör överväga för att komma till rätt beslut:

1. Trygghet: Känner du dig säker på din nya arbetsplats?

2. Arbetsuppgifter: Kommer du att trivas med de nya arbetsuppgifterna?

3. Arbetstider och flexibilitet: Hur väl passar arbetstiderna in i ditt liv?Finns det möjlighet till hybridarbete om du önskar det? Är det mycket resor i tjänsten? Kommer du att ha en bra balans mellan arbete och fritid?

4. Ansvar: Är du redo att ta på dig mer eller mindre ansvar?

5. Ledarskap och kollegor: Hur är ledarskapet och kollegorna på den nya arbetsplatsen?

6. Utvecklingsmöjligheter: Finns det goda möjligheter till personlig och professionell utveckling? Hur ser karriärmöjligheterna ut på sikt inom bolaget?

7. Företagskultur och värderingar: Stämmer företagets kultur och värderingar överens med dina egna?

8. Förmåner: Vilka förmåner erbjuds utöver lönen?

Nexer Recruits VD Susanne Hjälmered är en av dom som vågade skapa sig ett nytt arbetsliv genom att satsa på en ny bransch och samtidigt gå ner i lön. Vill du veta mer om hennes reflektioner kring detta så titta gärna på klippet här.
“Jag kan tycka att det finns en stor poäng med att de yrkesval man gjorde som tonåring inte nödvändigtvis behöver vara den yrkesbana man följer hela livet ut. Arbetslivet är långt och alla erfarenheter du bär med dig ger dig ett unikt perspektiv.”
Susanne Hjämered, VD Nexer Recruit

Om du funderar på att byta karriär, besök framtid.se, saco.se och trs.se för mer information.

Är du redo för en ny utmaning? Kolla in våra lediga tjänster och skicka in en ansökan idag. Vi är alltid intresserade av att få kontakt med nya kandidater.
 

FLER STORIES