Nytt jobb, högre lön!...Eller? | Nexer Recruit
Skip to content
Blogg
19 augusti 2022

Nytt jobb, Högre lön! …Eller?

är du beredd att gå ner i lön för drömjobbet?

Framför dig ligger kontraktet som gör att du kommer utvecklas i en ny riktning. Du kommer få erfarenhet som skapar stora möjligheter framåt, det enda du behöver göra är att skriva under. Men det finns ett problem. Lönen är lägre. Är du beredd att gå ner i lön när du byter jobb?  

I min roll som rekryterare vet jag att lönen är av stor vikt. Det kommer nästan alltid upp tidigt i möten med kandidater, ibland innan själva arbetsbeskrivningen kommit på tal. Det är inte konstigt. Redan från skolbänken blir vi lärda att vi ska studera vidare för att öka våra chanser till ett bra jobb och en bra lön.
 
Jag har också märkt en tendens bland erfarna kandidater att summan på lönespecifikationen inte nödvändigtvis behöver vara det som avgör om man tar jobbet eller inte. Kan det vara så att ju längre människor arbetar desto mer börjar man fundera på vad som är viktigt i ens arbetsliv?
 
Att eftersträva en bättre tjänst, en mer utvecklande tjänst, en tjänst som ger mer frihet kan vi nog alla vara överens om är en motivationskraft som driver oss framåt. Frågan är vad du själv prioriterar och vad som är viktigast för dig just nu.

Arbetsmarknad i förändring
De senaste årtionden har jobbsamhället utvecklats från att ha varit relativt statiskt till att präglas av flexibilitet och möjligheter. Vi ser att många arbetsgivare idag har brist på kompetens vilket öppnar upp nya karriärvägar. Du kan utbildas internt, du kan läsa vidare och allt fler karriärväxlar i vuxen ålder. Pandemin har också bidragit till att många arbetstagare har börjat fundera på sin arbetssituation och vad som är de viktigaste prioriteringarna.

Att byta bransch kräver både mod och ofta en investering i form av utbildning, men det kan vara värdefullt på sikt – både i form pengar och välbefinnande. Vad du är beredd att ge avkall på under kort sikt för att byta inriktning? Hur mycket är du beredd att satsa för att nå dina långsiktiga mål?

Våga se arbetet med nya ögon
Aldrig tidigare har det varit så lätt som nu att byta jobb och skapa sig en helt ny karriär. Förutom lönen kan dessa frågor även ha en stor betydelse för hur du ser på din framtida arbetssituation:

–          Trygghet
–          Arbetsuppgifter
–          Arbetstider och flexibilitet
–          Ansvar
–          Ledarskap och kollegor
–          Utvecklingsmöjligheter
–          Företagskultur och värderingar
–          Förmåner
–          Work life balance


Nexer Recruits VD Susanne Hjälmered är en av dom som vågade skapa sig ett nytt arbetsliv genom att satsa på en ny bransch och samtidigt gå ner i lön. Vill du veta mer om hennes reflektioner kring detta så titta gärna på klippet här.

Jag kan tycka att det finns en stor poäng med att de yrkesval man gjorde som tonåring inte nödvändigtvis behöver vara den yrkesbana man följer hela livet ut. Arbetslivet är långt och alla erfarenheter du bär med dig ger dig ett unikt perspektiv. Funderar du själv på att karriärväxla? Läs mer på framtid.se, saco.se och trs.se.
 
Är du redo för en förändring? Spana in våra lediga tjänster och skicka in en ansökan idag. Vi är alltid intresserade av att få kontakt med nya kandidater.

FLER STORIES