Våga prata pengar | Nexer Recruit
Skip to content
VÄLJ SPRÅK VÄLJ LAND
Johanna Värmfors
Rekryteringskonsult – Nexer Recruit

+46730821230
johanna.varmfors@nexergroup.com

contact person
BlOGG
27 APRIL 2023

Våga prata pengar

tydlighet lönar sig

Som rekryterare vet vi att lönen är viktig när du söker lediga tjänster och vi vet att löner kan skilja mycket i olika branscher. Att prata lön behöver inte vara känsligt. Lyft frågan tidigt i rekryteringsprocessen!

Vi på Nexer Recruit pratar dagligen om lön med våra kandidater och kunder, men för många är just att prata om lön ett väldigt laddat ämne. Anledningen till att vi pratar lön så tidigt som möjligt i rekryteringsprocessen är helt enkelt att vi vill stämma av så att dina/våra förväntningar kring lön stämmer överens så att det inte blir som en chock i slutet av processen.

Vår vice VD Linda Samuelsson har erfarenhet av rekryteringsbranschen i England. Där är lönen utskriven redan i annonsen för att undvika att förväntningarna från kandidaterna inte stämmer överens med vad arbetsgivaren kan erbjuda.

En fördel med att prata lön tidigt i rekryteringsprocessen är att du som kandidat också får en möjlighet att se om rollen/tjänsten möter dina löneförväntningar. Genom att reda ut lönenivån i tidigt skeden, kan man också göra småjusteringar i slutskedet och dessutom blir ingen av parterna blir besvikna och ”slösat” varandras tid.

Hur vet jag vad som är en rimlig lön? 
Skaffa dig en bild av löneläget. Hur ser marknaden ut idag? Det är viktigt att kunna motivera den lön du vill ha, när arbetsgivaren ifrågasätter ditt anspråk. Ditt löneanspråk bör baseras på vad tjänsten innefattar, hur din erfarenhetsbakgrund ser ut samt läget i branschen.
Du kan också ange ett lönespann för dig själv så att du har lite förhandlingsutrymme. Ett tips kan vara en löneökning med 10 %.

Faktorer som kan påverka din lön

1. Arbetsuppgifter
Vissa arbetsuppgifter kräver mer specialiserade färdigheter och kunskaper, vilket kan leda till högre lön.

2. Geografisk plats
Lönerna kan variera beroende på var i landet du arbetar. Till exempel har större städer som Stockholm och Göteborg vanligtvis högre löner än mindre städer och landsbygdsområden.

3. Storlek på företaget
Lönerna kan också variera beroende på storleken på företaget. Ska du börja på en Start-up med begränsade resurser ska du inte kan förvänta dig samma lön som på ett stort, etablerat bolag.

4. Förhandling
Förhandling spelar en viktig roll när det gäller att bestämma din lön. Vässa dina förhandlingsfärdigheter, pin-pointa dina kompetenser och scanna av omvärlden.

Det är aldrig fel att vara tydlig med sina förväntningar.”
Johanna Värmfors, rekryteringskonsult Nexer RecruitDet kan det finnas fall då lönen i sig inte är den avgörande faktorn för om du kommer att ta jobbet eller inte. Vad prioriterar du mest just nu? Kanske har du bytt bransch, får andra förmåner eller är detta jobbet som gör att du kommer att utvecklas på lång sikt? Läs mer om aspekter du kan ha i åtanke när du ska fundera på vad som är mest värdefullt för dig just nu.

Nexer Recruit arbetar aktivt med att utvärdera kandidatupplevelsen. Vi är stolta över vårt omdöme från kandidater; 8,3 av 10. Framåt fortsätter vi med en rekryteringsprocess som är positiv, transparent och präglas av rak kommunikation.


Johanna Värmfors, Nexer Recruit Malmö
johanna.varmfors@nexergroup.com

Redo för nästa steg i karriären?

Fler Stories

Tillbaka till REcruit Stories