Skip to content
Johanna Värmfors
Rekryteringskonsult – Nexer Recruit

+46730821230
johanna.varmfors@nexergroup.com

contact person
BlOGG
25 maj 2022

Våga prata pengar

tydlighet lönar sig

Som rekryterare vet vi att lönen är viktig när du söker lediga jobb och vi vet att löner kan skilja mycket i olika branscher. Att prata lön behöver inte vara känsligt. Lyft frågan tidigt i rekryteringsprocessen!

Vi på Nexer Recruit pratar dagligen om lön med våra kandidater och kunder, men för många är just att prata om lön ett väldigt laddat ämne. Anledningen till att vi pratar lön så tidigt som möjligt i rekryteringsprocessen är helt enkelt att vi vill stämma av så att dina/våra förväntningar kring lön stämmer överens så att det inte blir som en chock i slutet av processen.

Det är aldrig fel att vara tydlig med sina förväntningar.”
Johanna Värmfors, rekryteringskonsult Nexer Recruit

En fördel med att prata lön tidigt i rekryteringsprocessen är att du som kandidat också får en möjlighet att se om rollen/tjänsten möter dina löneförväntningar. Genom att reda ut lönenivån i tidigt skeden, kan man också göra småjusteringar i slutskedet och dessutom blir ingen av parterna blir besvikna och ”slösat” varandras tid.

Hur vet jag vad som är en rimlig lön? 
Skaffa dig en bild av löneläget. Hur ser marknaden ut idag? Det är viktigt att kunna motivera den lön du vill ha, när arbetsgivaren ifrågasätter ditt anspråk. Ditt löneanspråk bör baseras på vad tjänsten innefattar, hur din erfarenhetsbakgrund ser ut samt läget i branschen.
Du kan också ange ett lönespann för dig själv så att du har lite förhandlingsutrymme. Ett tips kan vara en löneökning med 10 %.

Det kan det finnas fall då lönen i sig inte är den avgörande faktorn för om du kommer att ta jobbet eller inte. Vad prioriterar du mest just nu? Kanske har du bytt bransch, får andra förmåner eller är detta jobbet som gör att du kommer att utvecklas på lång sikt? Läs mer om aspekter du kan ha i åtanke när du ska fundera på vad som är mest värdefullt för dig just nu.

Nexer Recruit arbetar aktivt med att utvärdera kandidatupplevelsen. Vi är stolta över vårt omdöme från kandidater; 8,3 av 10. Framåt fortsätter vi med en rekryteringsprocess som är positiv, transparent och präglas av rak kommunikation.


Johanna Värmfors, Nexer Recruit Malmö
johanna.varmfors@nexergroup.com

Redo för nästa steg i karriären?

Fler Stories