Preboarding
TAPPA INTE DRÖMKANDIDATEN!
Avtalet är signat och klart. Nu kan du som rekryterande arbetsgivare luta dig tillbaka. Eller? Preboarding är en viktig fas, både för att behålla kandidaten och för att se till att starten för din nyanställda och det befintliga teamet blir så bra som möjligt. Ta del av mina tre bästa tips på bästa preboardingaktiviteter- och vad du absolut ska undvika!
Det är en tuff kandidatmarknad just nu. Våra kandidater har ofta flera olika erbjudanden samtidigt och fenomen som ghosting blir allt vanligare. Det som till slut fäller avgörandet om att gå vidare i arbetslivet är inte enbart förknippat med hårda fakta som lön och bonus. Vi ser tydligt att den inre motivationen blir allt viktigare; kulturen, teamet och företagets värderingar är avgörande i bytet av jobb.
Det är viktigt att ta hand om sin personal före och under anställning. De pratas ofta om onboarding och offboarding men preboarding är också viktigt. Vad menar jag då med preboarding?
Preboarding är det steg i medarbetarupplevelsen som ligger mellan avtalssignering och onboarding. Det handlar om att ge medarbetaren en grundläggande förståelse för verksamheten, den interna kulturen och vad som väntar under den första tiden som anställd – men framför allt om att bibehålla en positiv kontakt.
Preboarding-perioden är en tid att lära känna sin kommande arbetsplats, kollegor, chef och förstå kultur och värderingar på en djupare nivå. Ju bättre du som arbetsgivare blir på preboarding desto mer troligt är det att personen faktiskt börjar och får en smidigare start in i rollen och bolaget.
3 tips på vad du som arbetsgivare kan göra under preboardingen:
1. Bjud in till företagsaktiviteter såsom AW, fredagsfika och sommarfest i syfte för din nyanställda att lära känna sina kollegor bättre.
2. Bjud in till månadsmöten/kvartalsmöten i syfte att lära känna bolaget bättre.
3. Bjud in till utbildningstillfällen.
Vad man inte ska göra under preboarding-perioden är att be personen att plugga på eller utföra något typ av arbete. Jag vet en chef som bad den nyanställde om att översätta en hel broschyr innan startdatum. Det är inte exempel på en bra preboarding-aktivitet!
Teamet spelar stor roll under preboardingen. Den nyanställde har oftast träffat sin chef flera gånger under rekryteringsprocessens gång men team-medlemmarna kan vara nya bekantskaper men ack så viktiga för att personen ska trivas.
Läs mer om hur vi jobbar med rekrytering – från kravprofilering hela vägen till onboarding.