Helt fördomsfri rekrytering – är det ens möjligt?
Jag är ganska säker på att fördomar finns hos oss alla, oavsett om vi vill det eller inte. Det påverkar oss i allra högsta grad; både i privat- och yrkeslivet. Fokus tycker jag borde ligga på HUR och NÄR mina fördomar påverkar mig i mitt dagliga arbete. När får en kandidat eller en kund fördel alternativt nackdel baserat på vad jag har för fördomar?
Den mänskliga faktorn spelar ofta stor roll, inte minst när något går galet eller tar för lång tid. Titta bara på tillverkningsindustrin; robotar ersätter människor för att minimera risk för skador och för att kunna hålla en högre produktivitet. Ett annat exempel är vid flygplansolyckor eller bil-krascher, det är ofta den mänskliga faktorn som påverkat. Kan det vara så att även rekryteringsprocesser kan bli mer effektiva, professionella och inte minst fördomsfria om vi tar bort oss människor?
Anställningsintervju med en chattbot?
Om en ”helt fördomsfri” robot skulle ta min plats som rekryterare så hade det troligtvis lett till att allt fokus låg på vad kandidaten sa verbalt eller i textform. Det hade varit mindre fokus på vad kandidaten hade på sig, använde sig av för kroppsspråk etc. En positivt aspekt av detta hade givetvis varit att den omtalade magkänslan inte varit en faktor, men hade jag själv suttit i en stol mittemot en robot så är jag ganska säker på att jag hade saknat den mänskliga interaktionen. I mötet har jag som kandidat möjlighet att ”sälja in” mig själv på bästa möjliga sätt. Det hade inte fungerat på en robot.
Engagemang och drivkraft
Min drivkraft som rekryteringskonsult är att hjälpa ambitiösa människor till deras nästa drömjobb. Om jag skulle vara helt fördomsfri i en rekryteringsprocess skulle det innebära att jag inte fick låta mig påverkas av kandidatens engagemang, motiveringar och kroppsspråk som ”skriker” – OM NI GER MIG DETTA JOBBET SÅ SKA JAG VISA ER! Det hade jag tyckt var väldigt synd eftersom jag då missar den viktiga poängen vad kandidaten brinner för och vill göra i framtiden. Många gånger anser jag att det är ännu viktigare än vad kandidaten har med sig i bagaget.
Medveten rekrytering
Fördomar kommer aldrig försvinna helt. Det jag som rekryterare kan göra är att bli medveten om att de existerar och försöka att inte ta beslut baserat på en magkänsla eller förutfattad mening.
För kandidater finns det ändå all anledning att ge ett professionellt intryck, både vad det gäller engagemang kring den specifika yrkesrollen men även kring andra aspekter som kroppsspråk och klädval eftersom fördomar finns hos alla människor. Det tar bara några sekunder för en person att skapa sig ett första intryck av en annan människa. Nyttja det till något positivt! Det är sällan ditt klädval på intervjun som avgör om du kommer klara av jobbet eller inte, men står det mellan en som inte bryr sig alls över hur hen uppfattas av motparten kontra en kandidat som även tänkt till kring dessa detaljerna så är svaret ganska enkelt vem som har störst chans att gå vidare i rekryteringsprocessen.
Kompetensbaserad rekrytering innebär bl.a. att alla kandidater och referenser får samma frågor, ställda på samma sätt för att svaren ska bli jämförbara. Vill du veta mer om hur vi arbetar med kompetensbaserad rekrytering?