3 tips: Så lyfter du rätt kompetens i ditt CV | Nexer Recruit
Skip to content
Artan Bitiqi
Rekryteringskonsult – Nexer Recruit


artan.bitiqi@nexergroup.com

contact person
Blogg
15 nov 2022

3 tips: Så lyfter du rätt kompetens i ditt CV

visa rekryteraren att du är en Relevant kandidat

Genom att fokusera på rätt kompetenser fångar du rekryterarens och arbetsgivarens intresse. Men hur tar du dig dit?

Artan Bitiqi, rekryteringskonsult och Teamlead för Nexer Recruit Malmö, delar med sig av sina bästa tips för hur du lyfter rätt kompetens i ditt CV.

Begreppet kompetens är omfattande och kan innefatta mycket. Kort sagt handlar det om din förmåga att utföra en uppgift genom att tillämpa kunskaper och färdigheter. I din yrkesroll vet du förmodligen vad du är bra på och vilka kompetenser du dagligen använder. Men att beskriva detta när du söker arbete och vill skapa ett CV eller en attraktiv profil på LinkedIn kan vara utmanande.
 
I min roll som rekryteringskonsult inom IT/tech och engineering möter jag dagligen personer inom olika kompetensområden. Utmaningen ligger i att matcha rätt person med rätt roll, med tanke på den omfattande efterfrågan och utbudet av kompetenser på arbetsmarknaden.

Om du överväger att ta ett nytt arbete är det viktigt att fundera på hur du kan beskriva dina kompetenser på ett sätt som ökar dina chanser för den specifika tjänsten.

Kompetens är inget statiskt utan något du med fördel vässar på hela livet.
Artan Bitiqi, rekryteringskonsult och Teamlead Nexer Recruit Malmö

Generella kompetenser

Alla har vi generella kompetenser som vi behärskar väl och utvecklar kontinuerligt. Ett exempel på en sådan kompetens är kommunikationsförmåga.

Dagens roller på arbetsmarknaden blir allt mer agila, vi arbetar i krossfunktionella team där samarbetet med andra är avgörande. En stark kommunikativ förmåga är nästan ett måste, även för tekniska roller. Även om du sitter ensam i din roll och kanske programmerar, så har du med största sannolikhet dagliga dialog med andra över Teams.

Arbetsgivare söker alltmer personer som kombinerar teknisk skicklighet med kommunikationsförmåga. Framhäv tydligt denna förmåga med konkreta exempel på dina interaktioner och kommunikationskrav i din yrkesroll. Lyft fram konkreta exempel på vilka kontaktytor du har i din yrkesroll samt vad som krävs av dig i kommunikation mot andra.  

Spetskompetenser

Därefter har du det som gör att du är rätt person på rätt plats; dina spetskompetenser. Dessa utvecklar vi genom erfarenhet och situationer där vi tar oss an komplexa problemlösningar och utmaningar. Utöver det praktiska sättet vidareutvecklar vi även spetskompetenser genom exempelvis utbildningar och kurser. För dig som ingenjör kan det beröra särskilda programmeringsspråk, CAD-verktyg och molntjänster för att nämna några exempel. Ofta berör det kompetensområden där du som ingenjör behöver hålla dig uppdaterad och påläst om det senaste, för att fortsatt vara konkurrenskraftig. Givetvis ska du lyfta fram dessa i ditt CV eller din profil.

Det är även bra att belysa dina case och projekt där du har använt dig av dina spetskompetenser, genom att beskriva vad din roll har inneburit och på vilket sätt du har bidragit till projektet med dina kunskaper och spetskompetenser.  

Lusläs annonsen
För att få med rätt kompetenser i din ansökan är det bra att dels beskriva dessa i din ansökan och redogöra för hur de är relevanta för tjänsten som du söker. Ett första steg i det är att läsa in dig på och förstå vad arbetsgivaren söker i sin annons. Det gör du enklast med konkreta och tydliga exempel på hur du skulle använda dig av dina kompetenser i ditt nya arbete. 

Framtidssäkra dina kompetenser

Kompetens är inget statiskt utan något du med fördel vässar på hela livet. Det är bra att hålla sig a jour med trender och vad som är hett på marknaden för just din yrkesroll. För dig innebär det att lyfta blicken och ha en omvärldsbevakning för att få en insikt i vad som efterfrågas inom din yrkesroll.

I takt med att allt fler företag, samhället och tjänster digitaliseras, så skapas en större efterfrågan på kompetens inom IT-säkerhet, AI, molntjänster och specialister av olika slag för att nämna några exempel.

Även inom andra yrkeskategorier, som inte nödvändigtvis behöver vara tekniska, är det idag viktigare med ständigt lärande och individuell utveckling i takt med att omgivningen utvecklas rent tekniskt. Som världen utvecklas snabbt sträcker sig betydelsen av kontinuerligt lärande och personlig tillväxt bortom tekniska områden. Omfamna detta ethos inom alla yrken. För att effektivt artikulera dina idéer, anlita en skribent på papertyper.net som kan erbjuda expert hjälp med skrivande och säkerställa att ditt budskap når fram.

När du funderar på vad du vill vidareutveckla så kan det vara bra att läsa dig in på var det finns ett stort behov och efterfrågan på arbetsmarknaden några år framåt. Hur kan du bygga vidare på de kompetenser du har och tillgodose det behovet?


Mina 3 bästa tips för hur du visar att du har rätt kompetens för jobbet 
  • 1. Visa tydligt på vilka kompetensområden du använder dagligen i din yrkesroll .
  • 2. Vilka är dina spetskompetenser som du har utvecklat och fortsätter att utveckla?  
  • 3. Ge konkreta exempel på hur dina spetskompetenser kan appliceras på det arbete du söker, och därmed vad du skulle bidra med. Att visa på case och projekt gör det lättare för rekryteraren att förstå.  

Vi är alltid på jakt efter intressanta kandidater. Även om du inte går i tankarna att byta arbete för tillfället så är du välkommen att kontakta mig för att ingå i vårt nätverk av kandidater.

Funderar du på att byta jobb, nu eller på sikt? Ligg steget före och bli en del av vårt kandidatnätverk. Vi får löpande in intressanta tjänster.

Artan Bitiqi, rekryteringskonsult Nexer Recruit Malmö
artan.bitiqi@nexergroup.com

Fler Stories

Ta mig tillbaka till Nexer recruit