Skip to content
Jenny Nilsson
Recruitment Consultant – Nexer Recruit

+46 (0)703 01 82 79
jenny.nilsson@nexergroup.com

contact person
Blogg
17 juni 2022

Chefsrekrytering – frågorna du inte vill missa

rekrytera framtidens ledare

Du söker en ny ledare till din verksamhet. Hur hittar du rätt person som kommer bidra till framgång, både i den nuvarande verksamheten och mot framtida mål? Läs om våra bästa tips på frågorna du bör ha koll på för en lyckad chefsrekrytering.

Varje rekrytering är givetvis viktig, men vid en chefsrekrytering söker du en roll som påverkar hela organisationen. Det är en affärskritisk rekrytering där du behöver säkerställa att kandidaten matchar den tilltänkta chefsrollen och kan bidra till företagets kultur, strategi, vision, innovation och inte minst attraktionskraft som arbetsgivare.

Prioritera kravprofilen
Rekryteringsprocessen börjar alltid med att vi tillsammans arbetar fram en kravprofil. Det är ofta lätt att stressa igenom kravprofilen, men här är vi noggranna och kommer ställa många frågor.

Det är genom en kvalitativ och djupgående kravprofil som vi skapar rätt förutsättningar att lyckas med chefsrekryteringen. För mig som rekryteringskonsult blir detta ett gediget underlag att använda för att attrahera kandidater för den aktuella rollen.

Vilka är då de mest relevanta frågorna att ha i åtanke vid en chefsrekrytering? Jag har listat 5 frågor som jag tycker att du som rekryterande arbetsgivare bör lägga lite extra tanke vid.


5 chefsfrågor att ha fokus på:

1. Vilken ledarskapsstil söker du för att matcha företagets värderingar och kultur?

2. Vilka kompletterande ledaregenskaper skulle stärka ledningsgruppen?

3. Hur djup sakkunskap krävs för att lyckas i ledarskapet?

4. Vilka förändringar vill du att chefen ska bidra till?

5. Vilka är de absoluta kraven för att lyckas i den specifika chefsrollen? Här finns det möjlighet att utmana dig själv genom att pröva att banta önskelistan. Fundera på hur minimikraven faktiskt ser ut. Genom att göra detta ringar du in de viktigaste egenskaperna och kvalifikationerna för din framtida rekrytering.

Chefens bidrag till innovation och hållbarhet
Inom många branscher går utvecklingen fort och detta ställer krav på framtidens ledare. Hur säkerställer du då att du anställer den ledare som stärker företagets förmåga till ständig förändring, digitalisering, hållbarhet och innovation?


· Beprövade personlighets- och problemlösningstester kan hjälpa dig att säkerställa och välja rätt kandidat.

· Undersök hur kandidaten faktiskt bidrar till innovation och nytänk i sin nuvarande roll.

· Bidrar personen till en kultur med högt i tak och engagemang där idéer välkomnas från alla medarbetare oavsett roll?

· Har personen historiska initiativ för att skapa hållbarhetsförändringar?

Tills sist
Glöm inte att återgå kontinuerligt till kravprofilen och säkerställ att kandidaten matchar dina krav och önskemål. Utmana dig själv och tänk utanför boxen, leta inte för mycket efter specifika erfarenheter utan potential.

Din framgång är beroende av att rätt person finns på rätt plats. Vi har hjälpt våra kunder med strategiska chefsrekryteringar sedan 2014 och vi är med från kravprofil till onboarding. Kontakta oss om du vill ha en partner som rekryterar hållbart och hittar din nästa ledare.


Jenny Nilsson, rekryteringskonsult Nexer Recruit Malmö
jenny.nilsson@nexergroup.com

Nyfiken på vad våra kunder säger?

FLER STORIES