Skip to content
Johanna Värmfors
Rekryteringskonsult – Nexer Recruit

+46730821230
johanna.varmfors@nexergroup.com

contact person
Blogg
8 FEB 2022

7 steg till en bättre kandidatupplevelse 

De flesta av oss har varit i rekryteringsprocesser som vi minns – antingen för att kandidatupplevelsen var fantastisk eller för att den var något bristfällig. 
En positiv kandidatupplevelse handlar om ett flertal ingredienser och den innefattar hela kandidatresan från ansökningsprocessen och intervjuprocessen, till onboarding och all kommunikation under tiden.

1. Erbjud en smidig ansökningsprocess
Att söka jobb ska vara enkelt och smidigt. En krånglig ansökningsprocess kan leda till att en kandidat avbryter sin jobbansökan. Kan kandidaten istället söka tjänsten på olika sätt, exempelvis via Linkedin? 

2. Fokus på kompetens 
Kandidater vill få möjlighet att visa sin kompetens under intervjun. Ett tips är därför att använda sig av kompetensbaserad intervjuteknik och skippa det personliga brevet i ansökningsprocessen.

3. Använd tester
Både personlighets- och färdighetstester är ett bra sätt att undvika bias.

4. Tempo
Håll uppe tempot i processen för att inte förlora attraktiv kompetens.

5. Återkoppling
En viktig del i kandidatupplevelsen är återkoppling. Ha en tydlig kommunikationsstruktur där ju längre en kandidat kommit i processen, desto mer personlig behöver du vara i din återkoppling.  

6. Transparens
Var transparent och kommunicera med dina kandidater genom hela rekryteringsprocessen.  

7. Kultur
Vi vet idag vilken betydelse värderingar och företagskultur har för kandidater. Var därför noga med att lyfta fram dessa i processen. 


Johanna Värmfors, Nexer Recruit Malmö
johanna.varmfors@nexergroup.com

Nyfiken på hur vi jobbar?

Fler stories